Bogatstvo i raskoš tradicije s humanitarnim predznakom

Pred oko tristotinjak gostiju u varaždinskom HNK jučer je održano prvo predstavljanje svih pobjednika na županijskim, tj. sudionika i pobjednika na državnim natjecanjima ‘Najbolji od najboljih za naše najmlađe’ s humanitarnim predznakom. Okupilo se čak 250 izvođača, članova KUD-a koji su na jednom mjestu pokazali svu raskoš i bogatstvo naše tradicije u godini koja je zlatnim slovima upisana u povijest Zajednice KUD-ova.

Naime, na državnoj su razini ukupno osvojene čak četiri prve nagrade, jedna druga i jedna treća te zabilježeni odlični nastupi na državnim smotrama. Bila je ovo prilika na jednom mjestu vidjeti nastupe izvođača koji svo svoje slobodno vrijeme provode stvarajući djela koja obogaćuju život naših lokalnih sredina, njegujući veliku i bogatu tradiciju te baštinu varaždinskog kraja u čemu nekada sudjeluju sve generacije mještana, od vrtićke dobi do umirovljenika.

Župan Varaždinske županije i upravitelj zaklade Predrag Štromar zahvalio je svima koji su se odazvali i podržali ovu akciju i na taj način doprinijeli budućem radu Zaklade za pomoć djeci VITA kojoj idu prihodi od prodaje karata.

– Obzirom da se u našoj Županiji najbolje svira, pjeva i pleše, danas to sve izvodimo s humanitarnim predznakom za pomoć našoj Zakladi. Jer potrebe su velike, roditelji nam se obraćaju svakodnevno, a nastojimo pomoći koliko god možemo djeci s teškim i rijetkim oboljenjima. Dosad smo osigurali pedesetak potpora, a još ćemo i više zahvaljujući današnjem koncertu. Pozivam Vas da i dalje podržavate naš rad kako bismo zajedno stvorili još bolje uvjete za život naših malih sugrađana. Na svemu ovome Vam, još jednom, hvala – kazao je župan pojasnivši kako je do održavanja koncerta prikupljeno oko desetak tisuća kuna, no još uplata donatora pristiže na poseban račun kod VABA d.d. banke Varaždin HR: 5324890041530001177 koji će biti otvoren još nekoliko dana, tako da svi ljudi i dalje mogu podržati održavanje ove humanitarne akcije.

Inače, ideja je organizatora, Zajednice kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije i Varaždinske županije da tradicionalno gledamo najbolje od najboljih, a sudeći prema odazivu tako će i biti.

Inače svim su jučerašnjim izvođačima: dramskoj amaterskoj skupini KUD-a „Josip Genc“ Bednja, gradskom puhačkom orkestaru KUD-a „Hrvatskih željeznica“ Varaždin, tamburaškom koncertnom orkestru Centra tradicijske kulture Varaždin, tamburaškom folklornom orkestru KUD-a „MAK“ Trnovec, tamburaškom koncertnom sastavu KUD-a „Ježek“ Beretinec, koncertnom sastavu KUD-a Petrijanec, zboru KUD-a Klenovnik, vokalnom sastavu (klasična glazba) VA „Sakcinski“ Ivanec, vokalnom sastavu (folklorna glazba) Pajdašice KUD-a „Anka Ošpuh“ Ludbreg, Varaždinskom folklornom ansambl u(koreografirani folklor), KUD-u Salinovec (izvorni folklor) te limenoj glazbi „Sveti Martin“, Breznički Hum, podijeljene zahvalnice za promociju varaždinskog kraja, čuvanje i njegovanje kulture, tradicije, običaja i razvoj kulturno umjetničkog amaterizma te ostvarene rezultate, odnosno sudjelovanje na državnim natjecanjima.