Upoznajte ‘Najbolje od najboljih’!

2015. godina može biti zlatnim slovima upisana u povijesti sudjelovanja KUD-ova iz Varaždinske Županije na državnim smotrama gdje su ostvarili senzacionalne rezultate. Da su naši KUD-ovi uistinu „Najbolji od najboljih“ u čitavoj Hrvatskoj svjedoče i mnogobrojne činjenice o njihovim nastupima, ali i priznanjima te osvojenim visokim mjestima.

Tako su počeci djelovanja KUD-a „Josip Genc“ iz Bednja vezani su uz kazališnu družinu u okviru bivše Seljačke sloge, a kasnije kao sekcije KUD-a Franjo Sert Bednja. Društvo je na scenu postavilo i izvodilo nadaleko poznatu “Bednjansku svadbu”. Od nedavno društvo je promijenilo ime u KUD “Josip Genc”, po svom zaslužnom članu. Osvojili su prvo mjesto na 7. Smotri kazališnih amatera održanoj u Ludbregu s predstavom „Na sudu“. Nakon toga uspješno su predstavili Varaždinsku županiju na 55. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Pazinu i Vodicama.

Gradski puhački orkestar HŽ Varaždin 2000. godine preuzima ulogu gradskog orkestra. U svom djelovanju orkestar je nastupao u svim hrvatskim krajevima, a njegovim prvim nastupom u inozemstvu godine 1965. u austrijskom Welsu počela su i gostovanja u većini europskih zemalja. Na 12. Županijskoj smotri puhačkih orkestara održanoj 10. svibnja 2015. godine u Domu željezničara Varaždin u kategoriji A plasirali su se na državnu smotru u Novom Vinodolskom gdje su uspješno predstavljali Varaždinsku županiju.

Limena glazba Sv. Martin iz Brezničkog Huma započinje s radom u veljači 1998. godine. Osnovana je s ciljem očuvanja, promicanja i unapređivanja glazbene kulture na području Općine, zatim Varaždinske županije i Republike Hrvatske.

Varaždinska županija ima mnoge kvalitetne vokalne skupine čiji su rad i kvaliteta prepoznate i izvana. Jedan od takvih svakako jest i Vokalni ansambl Sakcinski iz Ivanca osnovan 2011. godine. Na 12. Županijskoj smotri pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava održanoj 7. lipnja 2015. godine VA Sakcinski plasirao se na državnu smotru, u kategoriji klasične glazbe. U Bjelovaru je na državnoj smotri osvojio najbolje 1. mjesto.

Valja spomenuti  i Kulturno-umjetničko društvo “Anka Ošpuh” Ludbreg, koje djeluje od 1976. godine. Razvojem društva kasnijih godina osnivaju se tamburaška, dramsko-recitatorska i ritmička sekcija, a danas u društvu djeluje 9 sekcija s ukupno oko 150 članova. Njihova ženska vokalna skupina „Pajdašice“ plasirala se na državnu smotru u kategoriji folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova, te sudjelovala 7. i 8. studenoga 2015. u Bjelovaru na 12. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava.

KUD Klenovnik osnovan je 2005. godine, a u njemu trenutno aktivno sudjeluje 45 članova, što u Mješovitom pjevačkom zboru, što u Tamburaškom orkestru. Mješoviti pjevački zbor sudjeluje na županijskim smotrama od 2007. godine redovito svake godine. Također, u  kategoriji zborova Mješoviti pjevački zbor KUD-a Klenovnik plasirao se na državnu smotru. Sudjelovali su tako na 48. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, održanom  24. i 25. listopada 2015. godine u Novigradu.

U kategoriji Tamburaških ansambala također se možemo pohvaliti iznimnim rezultatima. Za početak, s KUD-om JEŽEK Beretinec koji ima 140-ak članova. Folklorna sekcija djeluje u tri uzrastne grupe, dok Tamburaška sekcija djeluje u dvije grupe. Mlađa grupa, organizirana kao Škola tambure, radi na glazbenom opismenjavanju i učenju sviranja tambure, a starija grupa nastupa samostalno, te prati folklornu sekciju i ženski vokalni sastav.  Na 9. Županijskoj smotri tamburaških sastava i orkestara održanoj 31. svibnja 2015. godine u Trnovcu u kategoriji koncertnih sastava plasirao se na državnu smotru na kojoj su i osvojili visoko treće mjesto.

KUD Petrijanec osnovan je 1995.godine. Najduži staž u KUD-u ima upravo Mješoviti pjevački zbor osnovan 1995. U KUD-u djeluje i Tamburaški orkestar. Također, na 9. Županijskoj smotri tamburaških sastava i orkestara održanoj 31. svibnja 2015. godine u Trnovcu plasirali su se na državnu smotru u kategoriji folklornih sastava.

Kulturno umjetničko društvo “MAK” Trnovec osnovano je 1998. godine s ciljem njegovanja i očuvanja kulturne baštine svojeg zavičaja. U sekcijama djeluje 150 aktivnih članova. Na 9. Županijskoj smotri tamburaških sastava i orkestara 2015. godine  u kategoriji folklornih orkestara plasirali su se na državnu smotru na kojoj su osvojili 1. mjesto!

Centar tradicijske kulture „Varaždin“ nastao je spajanjem KUD-a „Varteks“ i FA „Varaždinski veterani“ krajem 2011. u želji za zajedničkim njegovanjem hrvatske tradicijske kulture u Varaždinu i šire. CTK-a Varaždin trenutno ima folklornu, tamburašku i likovnu sekciju koje su podijeljene po dobnim skupinama. Također su se plasirali na državnu smotru, u kategoriji koncertnih orkestara. Na državnoj su smotri osvojili najbolje 1. mjesto, što svjedoči o njihovoj kvaliteti.

Također, u Varaždinskoj županiji djeluje i kvalitetan broj folklornih ansambala. Jedan od takvih jest svakako Kulturno umjetničko društvo Salinovec osnovano 1999. godine. Ono od samih početaka pozitivno utječe na kulturni razvoj grada Ivanca i Varaždinske županije, a prije svega se bavi njegovanjem izvornog folklora, obnavljanjem i prikazivanjem plesova i pjesama svog kraja, ali također bavi se sakupljanjem starina, prezentacijom tradicionalnih jela i starih zanata kao i edukacijom mladih na tradicionalnim instrumentima salinovečkog kraja. Na 12. Županijskoj smotri folklora održanoj 14. lipnja 2015. u Novom Marofu plasirali su se na državnu smotru u kategoriji izvornog folklora. Na državnoj smotri u Koprivnici osvojili su visoko 2. mjesto.

Varaždinski folklorni ansambl osnovan je 1998. godine s osnovnom zadaćom očuvanja i prezentiranja narodnih običaja, plesova i pjesama, koristeći pri tom tradicijska glazbala i originalne autohtone kostime. Ansambl ima stalni postav od 26 plesača i 10 glazbenika, a unutar njega djeluje škola folklora, te škola tradicijskih instrumenata. Na 12. Županijskoj smotri folklora održanoj 14. lipnja 2015. u Novom Marofu plasirali su se na državnu smotru u kategoriji folklornih ansambala. Tada su na državnoj smotri u Čakovcu osvojili 1. mjesto.

Sve njih možete poslušati 29. prosinca 2015. godine  s početkom u 18.00 sati na Velikoj sceni HNK Varaždin. Prihod od prodaje karta namijenjen je Zakladi za pomoć djeci VITA za pomoć bolesnoj djeci. Cijena ulaznice iznosi 30 kuna za parter i balkon, a 100 kuna za ložu, a karte se mogu nabaviti na blagajni HNK.

Za ove je potrebe otvoren i poseban račun kod VABA d.d. banka Varaždin HR 5324890041530001177 pa svi ljudi dobre volje ovaj koncert, za čije je održavanje i pribavljeno Rješenje Ureda državne uprave, mogu podržati i prigodnom donacijom na navedeni račun.

Pridružite nam se u što većem broju, podržite naše vrijedne KUD-ove i u okviru svojih mogućnosti pomognete ovu akciju. Unaprijed jedno veliko i od srca HVALA!