Treći adventski vikend u atriju Županijske palače

Treća adventska subota u atriju Županijske palače okupila je veliki broj građana i posjetitelja koji su došli uživati u ukusnoj sarmi, ali i izložbi tradicijskih igračaka koji su sve okupljene vratili u neka prošla zaboravljena vremena.

Humanitarnu podjelu sarme organizirala je Zaklada VITA koja pomaže djeci oboljeloj od malignih i drugih teških bolesti uz pomoć Županijskog saveza poljoprivrednih udruga, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se pjevač Nenad Kumrić Charlie i zbor udruge umirovljenika.

Prije podjele sarme, okupljenima su se obratili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, Jadranka Bahlen, upraviteljica Zaklade VITA ujedno i županijska vijećnica, Goran Mališ, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije te Tibor Martan, etnolog, autor izložbe koja se može razgledati do 6. siječnja slijedeće godine u holu Županijske palače.

Etnolog Martan je istaknuo kako nas ova izložba pokušava vratiti u nekadašnja vremena kada su naše bake i djedovi bili vrlo maleni.

Pokušali smo također prikazati kakve su tada bile igračke s kojima su se djeca u ono vrijeme, krajem devetnaestog i početkom  dvadesetog  stoljeća igrala. Izložba je i poticaj svim roditeljima da zajedno s djecom pokušaju napraviti svoje igračke kako bi na neki način odali počast i poštovanje prema svojim precima– rekao je Martan naznačivši kako su igračke napravljene kod kuće od različitih materijala, a to su drvene i glinene igračke ili svirala kupljena na proštenjima, školska oprema i pribor te sve ono što naše bake i djedove podsjeća na djetinjstvo i ljubav koju su svi dobivali u obitelji kad su bili mali.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je kako su se svi iz Varaždinske županije potrudili da građanima učine blagdansko raspoloženje što ljepšim, vedrijim i toplijim.

– Od prvog prosinca na prozorima Županijske palače nalazi se najveći adventski kalendar u Hrvatskoj. Prošli tjedan naši su građani ovdje mogli probati starinske, odnosno tradicionalne božićne  kolače. Mi stariji mogli smo se prisjetiti tih okusa, a mlađi probati. Danas se održava izložba starih tradicijskih igračaka kako bi mlađi naraštaji vidjeli čime smo se to nekad mi igrali. Uz sve to, održava se i jedna humanitarna akcija. Uz jedno takvo blagdansko raspoloženje – jedna lijepa akcija za potrebite – rekao je župan te dodao kako zaklada Vita tijekom cijele godine pomaže potrebitima.

–  Ali ne samo ona, ima cijeli niz udruga i volontera, između ostalog i naših građana, koji se u to uključuju te se svima na tome zahvaljujem – poručio je župan Stričak.

Upraviteljica Zaklade Vita, Jadranka Bahlen, istaknula je kako je ova humanitarna zaklada organizirana u svrhu pomoći izgradnje igrališta te za sufinanciranje teško oboljele djece.

– Do sada, u ovih 13 godina, pomogli smo preko 270 djece, sve samo donacijama. Odnosno, Varaždinska županija nas od ove godine financira sa sedam tisuća eura, a sve ostalo su ovakve donatorske akcije dobrih ljudi – rekla je Bahlen te dodala kako i ove godine očekuju velik broj ljudi.

– Očekujemo, kao i uvijek, dolazak puno ljudi velikog srca da pomognu svojim donacijama našoj dječici. Posebno hvala gospođi Cafuk koja se uvijek odazove, tu je godinama i neumorna i pomaže zakladi Vita – rekla je Bahlen.

Marija Cafuk, predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga te čuvarica sorte varaždinskog zelja  redovito se sa zadovoljstvom odaziva na humanitarne akcije.

– I ove godine, kao i svih prethodnih godina, u ovo adventsko vrijeme, nema ništa ljepše i humanije nego pomoći djeci, kao i roditeljima koji su možda slabijeg imovinskog stanjaNaš je cilj pomoći im u ovo adventsko vrijeme s našom sarmom koju su kuhali varaždinski kuhari – rekla je Cafuk te dodala kako su za humanitarnu akciju pripremili oko 500 sarmi. Sarmu je pripremao kuhar Eugen Đurđek, vlasnik restorana “Geno” dok je tvrtka Bomark Ambalaža d.o.o. donirala posude za podjelu hrane.

Inače, Nenad Kumrić Charlie organizator je Božićnog koncerta naziva „Blagdanska priča“ koji će biti održani u petak, 22. prosinca ove godine s početkom u 19:00 sati u Sportskoj dvorani Graberje u Varaždinu.

Koncert je humanitarnog karaktera, naime sav prilog biti će uplaćeni zakladi VITA.