Zaklada VITA s 51.000 kuna pomogla 17 teško bolesne djece

Zaklada VITA s 51.000 kuna pomogla 17 teško bolesne djece

Sedamnaestero djece oboljelih od malignih, teških i rijetkih oboljenja dobit će pomoć Zaklade za pomoć djeci Vita. Ukupna vrijednost potpora iznosi 51.000 kuna, a svakom od korisnika dodijeljeno je 3.000 kuna. Zahtjeve je odobrio Upravni odbor na elektronskoj sjednici održanoj prošli tjedan. Na ranije dvije sjednice, osigurana je pomoć za također 17 korisnika pa je tijekom ove godine Zaklada VITA svojim djelovanjem izravno dotakla 34 obitelji.

– Unatrag dvije godine proveli smo brojne humanitarne aktivnosti i udvostručili iznos prikupljenih sredstva. U svibnju je više od 2.000 odraslih trkača i 300 djece sudjelovalo na utrkama “Jači od korone” i prikupilo čak 40.000 kuna od startnina, tako da smo sada mogli pomoći svima koji su nam se obratili. To nam je i cilj, da uvijek možemo odgovoriti na aktualne zahtjeve i odobriti isplatu pomoći. Tako bar nakratko djeci i njihovim obiteljima olakšavamo svakodnevicu i podmirivanje dijela troškova liječenja i njege. Još uvijek imamo prostora u ovoj godini pomoći potrebitima i pozivam sve da nam se jave – kazala je upraviteljica Natalija Martinčević te istaknula kako Zaklada VITA ove godine u prosincu obilježava deset godina postojanja, što se planira obilježiti prigodnim aktivnostima.

Dijagnoze malih štićenika Zaklade, kojima se ovaj puta pomoglo, uistinu su teške: epilepsija, zloćudni tumor u predjelu malog mozgu, moždani udari, sindrom kratkog crijeva, poremećaj psihomotornog i govorno-jezičnog razvoja, teži invaliditet, cerebralna paraliza, neurizičnost sa zaostacima u razvoju, poremećaji autističnog spektra, hiperkinetički poremećaj, nespecificirana duševna zaostalost, globalno razvojna zaostajanja, sljepoća desnog oka, cista na mozgu, oštećenja živčanog sustava, rijetke genetske bolesti, najviši stupanj invaliditeta, neurofibromatoze tip 1, kifotična deformacija kralježnice, pervazivni razvojni poremećaj, prirođena malformacija kralježničke moždine i usporen rad štitnjače.

Dio njih će sredstva iskoristi za sufinanciranje operacija, a neki za lijekove, medicinska pomagala i medicinske potrepštine, logopedske, defektološke i radne terapije, neurofeedback, terapijsko jahanje, plivanje te za sufinanciranje inzulina i lijekova, kao i sufinanciranje dijela putnih troškova i troškova boravka za potrebe liječenja oboljelog djeteta.

Zahtjevi za pomoć djeci oboljeloj od malignih ili drugih teških i rijetkih oboljenja primaju se i razmatraju tijekom cijele godine. Sve detaljnije informacije o funkcioniranju i radu Zaklade mogu se pronaći na internetskim stranicama www.zaklada-vita.hr. Za sva dodatna pojašnjenja zainteresirani se mogu javiti u Varaždinsku županiju, Franjevački trg 7, Varaždin na telefon 042/390-555 ili e-mailom na vita@vzz.hr. Radu Zaklade može se pomoći i donacijom na račun J&T banka broj 2489004-1131206233, IBAN.HR 7524890041131206233.